انتخاب یک اسمارتفون با قیمت مناسب و باکیفیت برای تمامی کاربران حائز اهمیت است. یک تلفن همراه هوشمند باکیفیت میبایست دارای صفحهنمایش خوبی نیز باشد چرا که یک صفحهنمایش باکیفیت میزان رضایت شما از کار با موبایل را افزایش میدهد. صفحهنمایشهای متعددی در بازار موجود هستند که هریک ویژگیهای خاص خودشان را دارند. در ادامه قصد داریم چندین مورد از بهترین نوع صفحه نمایش گوشی را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
بهترین نوع صفحهنمایش گوشی
دلایل متعددی وجود دارند که تعیینکننده برتری یک صفحهنمایش به نسبت دیگر صفحهنمایشها هستند دلایلی مانند:
- میزان روشنایی صفحه نمایشگر:
اولین ویژگی یک صفحهنمایش خوب میزان روشنایی آن است. مقدار روشنایی را با واحد نیت اندازهگیری میکنند. شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که مجبور شدهاید از تلفن خود در محیطهایی با روشنایی زیاد استفاده کنید در این حالت اگر صفحهنمایش دارای مقدار روشنایی مناسب باشد بهسادگی میتوانید از آن استفاده کنید.
امروزه بهترین گوشیهای هوشمند دارای حداکثر 1000 نیت روشنایی هستند که این مقدار، مقدار مناسبی است. هرچه قدر مقدار روشنایی کمتر باشد در زمان استفاده از تلفن در محیطهایی با روشنایی زیاد بیشتر به مشکل برخواهید خورد.
- کنتراست صفحهنمایش چیست؟
امروزه مقدار روشنایی یک صفحه نمایشگر را بهازای هر مترمربع اندازهگیری مینمایند. در واقع کنتراست را اینگونه میتوان تعریف کرد (به میزان حاصل تقسیم نور سفید و نور سیاه کنتراست صفحهنمایش میگویند) برای مثال میزان نور مشکی استفاده شده در صفحه نمایشگر LCD بسیار زیاد است به صورتی که رنگ مشکی به خاکستری تمایل پیدا میکند این در حالی است که در صفحهنمایشهای امولد مقدار نور مشکی گاها به صفر نیز میرسد.
- تأثیر نرخ نوسانساز بر کیفیت تصویر
یکی دیگر از ویژگیهایی که بسیار تأثیرگذار بر روی کیفیت صفحهنمایش است مقدار نرخ نوسانساز آن صفحهنمایش است. در واقع زمانی که میگوییم یک صفحهنمایش 60 هرتز نرخ نوسانساز دارد؛ یعنی در هر ثانیه 60 بار صفحه نمایشگر رفرش میشود. پس قطعاً هرچه قدر میزان این نرخ بالاتر باشد تصاویری که در حال پخش هستند از کیفیت بالاتری نیز برخوردار خواهند بود. برای مثال اگر یک گوشی هوشمند دارای نرخی حدود 120 هرتز باشد به هنگام اجرای بازیهای سنگین تصاویر در حال پخش بدون هنگی و گیر پخش خواهند شد.
اما باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که هرچه قدر میزان این رفرش بیشتر باشد مقدار مصرفی باتری نیز همان قدر افزایش خواهد داشت. اما برای این مشکل نیز چارهای اندیشیده شده است برخی از صفحهنمایشهای امولد طوری طراحی شدهاند که بهصورت خودکار این نوسان را تغییر میدهد و در مصرف باتری صرفهجویی میکنند.
- تأثیر طیف رنگی
آیا میدانید منظور از طیف رنگی چیست؟ منظور از طیف رنگی مقدار و محدودهای است که یک نمایشگر میتواند در آن ابعاد رنگهای متفاوت تولید کند و هرچه قدر طیف و ابعاد این رنگ گستردهتر باشد میزان کیفیت صفحهنمایش به همان مقدار بیشتر خواهد بود چرا که میتواند تصاویر و محتوای در حال اجرا را باکیفیت بالاتر و بیشتری پخش کند.
انواع مختلف صفحه نمایشگر
انواع مختلفی از صفحه نمایشگرها موجود هستند که در گوشیهای هوشمند به کار برده شدهاند. صفحهنمایشهایی مانند LCD,OLED,AMOLED و… که هریک ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارا میباشند. اما بیشترین استفاده از صفحهنمایش IPS-LCD میباشد.
اما سوالی که در اینجا پیش خواهد آمد این است که LCD چیست؟ درواقع میتوان LCD را اینطور تعریف کرد: وجود کریستالهای مایع شکلی که توسط نوری که در پشت آنها وجود دارد روشن میگردند. این مدل از صفحهنمایشها از قیمت پایینتری برخوردار هستند و در بیشتر گوشیهای هوشمند مورداستفاده قرار میگیرند.
نمایشگرهای TFT
نمایشگرهای TFT یا همان نمایشگرهای فیلم نازک، نوعی نمایشگر الکترونیکی هستند که برای نمایش تصاویر و ویدئو ها به کار میروند. این نوع نمایشگرها در بسیاری از دستگاهها از جمله تلویزیونها، مانیتورهای رایانهای، لپتاپها و تلفنهای هوشمند استفاده میشوند.
نمایشگرهای TFT از فناوری TFT استفاده میکنند که در آن ترانزیستورهای فیلم نازک روی پایههای شیشهای قرار میگیرند. این ترانزیستورها هریک برای یک پیکسل از تصویر ویدئویی در نظر گرفته شدهاند و با استفاده از سیگنالهای الکتریکی، بهصورت مستقیم سطح نوری پیکسلها را کنترل میکنند.
نمایشگرهای TFT دارای ویژگیهایی همچون روشنایی بالا، کنتراست بالا، زمان پاسخگویی کم و رنگ با وفق بخشی بالا هستند که آنها را برای استفاده در دستگاههایی که نیاز به پردازش تصویر دارند؛ مانند دوربینهای دیجیتال و تلویزیونها مناسب میکند.
همچنین نمایشگرهای TFT با قابلیت ارائه رنگهای واقعی و روشن برای ارائه نمایشگرهای بزرگ با وضوحبالا که نیاز به نمایش تصاویر دقیق دارند نیز مناسب هستند. اما باید توجه داشت که قیمت نمایشگرهای TFT نسبت به بعضی از نوعهای دیگر نمایشگرها مانند نمایشگرهای OLLED بالاتر است.
نمایشگرهای IPS
نمایشگرهای IPS یکی از انواع نمایشگرهای السیدی می باشد که در آنها سلولهای پیکسلی بهصورت مستقیم در صفحهنمایش قرار دارند. این نوع صفحهنمایش از فناوری فوقالعاده پیشرفتهای برای بهبود زاویه دید و وضوح نمایش استفاده میکند از جمله میتوان به S-IPS,PLS,AHVA اشاره کرد.
تفاوت نمایشگر IPS با سایر نمایشگرها این است که در آن سلولهای پیکسلی بهصورت مستقیم و بدون استفاده از لایههای پلاریزه کننده در صفحهنمایش قرار دارند. این فناوری باعث میشود که زاویه دید بسیار وسیعی داشته باشید بهطوریکه تصویر بهصورت یکسان در همه زوایای دید قابلمشاهده باشد و از تغییرات رنگ و کیفیت تصویر در زوایا و برخی نقاط خبری نباشد.
نمایشگرهای اولد
نمایشگرهای اولد از نوع نمایشگرهای الایدی هستند که در آن هر پیکسل مستقل از سایر پیکسلها است و برای نمایش رنگ، نور خود را تابانده و در صورت عدم نیاز به نمایش تصویر قادر به خاموشکردن خود هستند. بهعبارتدیگر در نمایشگرهای اولد هر پیکسل تشکیل شده از یک الکترود مجزا و یکلایه از ماده اولد است که تحتتأثیر یک جفت الکترود از خود تابش نور نشان میدهد.
در مقایسه با نمایشگرهای الایدی معمولی نمایشگرهای اولد دارای رنگهایی باکیفیت بالاتر، کنتراست بهتر، زمان پاسخدهی کمتر و همچنین زاویه دید گستردهتر هستند. همچنین به دلیل عدم نیاز به پشتبندی نور این نوع نمایشگرها میتوانند ضخامت کمتری داشته باشند و همچنین مصرف برق پایینتری نیز دارند.
سخن پایانی
امروزه صفحهنمایشهای متفاوتی در بازار عرضه شده است و هریک از آنها ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند؛ اما بیشترین مصرف صفحهنمایش برای تلفنهای هوشمند صفحهنمایش TFT می باشد این صفحهنمایش دارای کیفیت پخش بالا و همچنین قیمت مناسبتری است.